Chirurgia laparoscopică ginecologică

Multe intervenții chirurgicale ginecologice care odinioară necesitau incizii mari și perioade lungi de recuperare pot fi efectuate acum folosind tehnici minim invazive. Aceste tehnici, utilizând instrumente chirurgicale avansate, permit chirurgului efectuarea unor proceduri chirurgicale complexe prin incizii mici la nivelul abdomenului, avantajul major fiind acela al unei recuperări rapide.

Care sunt beneficiile chirurgiei laparoscopice?

Chirurgia laparoscopică oferă o multitudine de avantaje:
  • Incizii mici comparativ cu chirurgia clasică (laparotomia)
  • Reducerea semnificativă a pierderii de sânge intra-operator
  • Dureri reduse în perioada post-operatorie
  • Durată scurtă de spitalizare
  • Recuperare și revenire mai rapide la activitățile zilnice
  • Risc scăzut de apariție a aderențelor după operație
  • Risc scăzut de infecție sau alte complicații

Cum se realizează?

Laparoscopia constă în vizualizarea cavității peritoneale cu ajutorul unei camere video conectate la un telescop și un monitor. Această cameră se introduce în abdomen printr-o mică incizie de un centimetru în zona ombilicului și va permite vizualizarea cu mare acuratețe a tuturor organelor din abdomen. Apoi prin două sau trei incizii mici de 3-4 milimetri se vor introduce instrumente cu ajutorul cărora se efectuează intervenția chirurgicală propriu-zisă.

Fig. 1 - Imagine intraoperatorie din timpul unei intervenții pe cale laparoscopică

Când se recomandă chirurgia laparoscopică ginecologică?

Chirurgia laparoscopică poate fi indicată în tratamentul tuturor afecțiunilor ginecologice benigne iar în unele situații și în patologia malignă. Principalele afecțiuni ce pot fi operate laparoscopic sunt:

Endometrioză – actual tratamentul endoemtriozei este chirugical, preferabil prin chirurgie laparoscopică. Prin operație se înlătură complet toate focarele de endometrioză. (fig.2, 3)

Fibroame uterine - chirurgia laparoscopică permite fie înlăturarea chirurgicală doar o fibromului (miomectomie), fie se poate efectua extragerea uterului fibromatos în totalitate (histerectomie). Fig 4, 5, 6

Adenomioză (țesut endometrial prezent în interiorul mușchiului uterin)- chirurgia laparoscopică permite îndepărtarea chirurgicală a zonelor de adenomioză sau a întregului uter în cazul în care focarele de adenomioză afectează uterul în totalitate.

Infertilitate - laparoscopia permite evaluarea permeabilității trompelor uterine precum și restabilirea permeabilității acestora dacă există o obstrucție a lor (fig.7). Simultan se pot trata o serie de afecțiuni ce determină infertilitate precum boala inflamatorie pelvină, ovarele polichistice sau endometrioza (fig.8)

Refacerea permeabilității trompelor - în cazul în care acestea au fost ligaturate anterior și se dorește o nouă sarcină.

Ligatura de trompe uterine - poate fi efectuată laparoscopic și reprezintă o metodă sigură de contracepție

Prolaps uterin – Chirurgia laparoscopică este din ce în mai folosită în această patologie.

Dureri cronice pelvine - chirugia minim invazivă reprezintă adesea o opțiune terapeutică la pacientele ce prezintă dureri cronice pelvine cauzate de afecțiuni precum boala inflamatorie cronică pelvină, endometrioza sau fibroamele uterine.

CONDIȚIILE REALIZĂRII OPERAȚIEI LAPAROSCOPICE

Laparoscopia este o intervenție chirurgicală, ce necesită o muncă de echipă și se recomandă a fi efectuată de medici cu experiență în acest domeniu.

Deși este denumită chirurgie minim invazivă, acest tip de intervenție chirurgicală implică aceleași măsuri și aceeași pregătire preoperatorie care se iau și în cazul interventiilor chirurgicale clasice:

  • Internare în spital
  • Recoltare de analize preoperator, radiografie pulmonară, consult anestezic
  • Procedura se execută în blocul operator
  • Anestezie generală cu intubație oro-traheală (IOT)
  • Instrumentar specific laparoscopiei
  • Monitorizare postoperatorie în serviciul de terapie intensive

Avantajul net al chirurgiei laparoscopice comparativ cu cea clasică este dat de refacerea mult mai rapidă a pacientei după operație și reducerea numărului de zile de spitalizare. Acest lucru permite o reintegrare a acesteia rapidă atât în mijlocul familiei cât și în viața profesională.

Pot apărea posibilele riscuri asociate laparoscopiei?

Deși este o intervenție chirurgicală sigură, pot apare foarte rar unele complicații ce depind de tipul de intervenție și de experiența echipei operatorii. Uneori, operația necesită conversie în intervenție clasică. Decizia de conversie a intervenției laparoscopice în intervenție clasică rămâne la latitudinea medicului, care poate lua această hotărâre în anumite situații, de exemplu dacă boala pacientului se dovedește a fi diferită sau mai extinsă decât s-a apreciat initial prin diverse metode de investigație paraclinice (ecografie, RMN, CT etc).

Un aspect important de menționat este absența complicațiilor legate de peretele abdominal: hernii, eventrații postoperatorii, infecțiile peretelui abdominal sau hematoame parietale ce apar adesea în urma intervențiilor chirurgicale efectuate pe cale clasică.

Recuperarea postoperatorie

  • În majoritatea cazurilor externarea se poate efectua a doua zi după operație.
  • Postoperator pot apărea dureri ușoare sau moderate pelvine, caz în care se pot administra medicamente antalgice (precum Paracetamol sau Nurofen).
  • Uneori pot aparea mici sângerări câteva zile după operație.
  • Se recomandă să fie utilizate șervețele igienice mai degrabă decât tampoane și să se evite actul sexual sau exercițiile fizice intense 2-4 săptămâni după operație (în funcție de tipul intervenției chirurgicale.

Când trebuie contactat medicul

În următoarele situații:

  • Sângerări abundente
  • Febră sau frisoane
  • Dureri abdominale severe
  • Problemă la urinare
  • Dificultăți de respirație

Dacă ai nevoie de un sfat sau o programare, completează formularul cu datele tale și te vom contacta noi.