Grija de sănătate

Sâmbăta aceasta ne-am bucurat să avem la Centrul Medis o parte dintre femeile blogger din Iași care au ales să fie ambasadoare ale sănătății și să convingă cât mai multe femei să aibă grijă de sănătatea lor. Am vorbit atât despre sănătatea femeii în general, cât și despre tema campaniei din luna mai – cancerul de col uterin.

Așa că astăzi vom nota pe blog câteva idei suplimentare despre cancerul de col uterin, pentru a încheia această lună cu aceeași rugăminte către tine, de a avea grijă de sănătatea ta. Ei bine, cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. Din păcate, aceasta este principala cauză a decesurilor în rândul femeilor cu vârste între 15 și 44 de ani.

6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin în România

Da, așa este!

Acum trebuie să-ți pui un semn de întrebare pentru că îți spunem că țara noastră se situează pe primul loc în Europa, în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancer de col uterin. Știm că este înfiorător să auzi aceste vești, mai ales că aceasta reprezintă a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar.

Potrivit datelor statistice furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, rata mortalității prin cancerul de col uterin în România este de 2 – 2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est, fiind de 6,3 ori mai mare decât media țărilor U.E. O posibilă explicație ar fi că multe dintre femei nu au informații referitoare la modalitățile de prevenire a cancerului și nu se prezintă la medic pentru un control de rutină și un test Papanicolau.

Care sunt cauzele?

Cancerul de col uterin apare mai frecvent în rândul femeilor care au început viața sexuală la o vârstă precoce, dar și a celor care au mai mulți parteneri sexuali. Acest fapt este cauzat de virusul papiloma uman (HPV), virus care se transmite pe cale sexuală dar care, din fericire, nu duce tot timpul la cancer.

Alte cauze în urma cărora poți suferi de cancerul de col uterin:
– Fumatul joacă un rol foarte important în apariția acestei afecțiuni. În cazul în care ești fumătoare, te informăm că studiile au demonstrat că femeile fumătoare au un risc de două ori mai mare de a se îmbolnăvi, spre deosebire de cele nefumătoare;
– Infecția cu Chlamydia este la fel de dăunătoare ca și virusul HPV. Chlamydia este o bacterie ce se transmite pe cale sexuală și care îți afectează sistemul genital;
– Infecția cu HIV se numără și ea printre principalii factori de apariție a cancerului de col uterin. Acest virus slăbește sistemul imunitar și crește riscul de infecție cu HPV;
– Dieta săracă în fructe și legume crește riscul infectării. Studiile au arătat că cele mai multe dintre cazuri au fost depistate în rândul femeilor cu excese de greutate;
– Folosirea anticoncepționalelor pe termen lung;
– Dacă ai un istoric de sarcini multiple;
– În cele din urmă, îți spunem că istoricul familial este foarte important. Studiile au arătat că va crește riscul de îmbolnăvire pentru femeile ale căror mame sau surori suferă de această boală. Așa că, dacă ai cazuri de cancer de col uterin în familie, te sfătuim să iei în considerare toate cauzele de mai sus și să te prezinți de îndată la un control ginecologic de rutină.

Care sunt simptomele?

Pentru că simptomele se manifestă atunci când boala este la un grad mai avansat, cancerul de col uterin nu prezintă simptome în primele etape ale bolii. În stadiile avansate apar sângerări vaginale, secreții vaginale anormale și dureri.

Sperăm că am adus un plus de interes pentru acest subiect și te sfătuim să ai grijă de sănătatea ta, prezentându-te măcar o dată pe an la un control de rutină și un test Papanicolau.