Grija de sănătate
Înainte să îți explicăm ce înseamnă Testul Papanicolau, vrem să împărtășim cu tine o curiozitate pe care nu foarte multă lume o cunoaște. Testul despre care vorbim astăzi a fost inventat de fapt de medicul roman Aurel Babeș, în 1927. Un an mai târziu, medicul grec Georgios Papanikolaou a perfecționat testul, iar în 1943 l-a introdus în practica medicală curentă cu numele său. În medicina românească, vei întâlni testul cu denumirea ”Babeș-Papanicolau”, ca o apreciere corectă a meritelor lui Aurel Babeș din partea medicilor români.
6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin în România
De ce trebuie să faci Testul Papanicolau?
Sa stii ca acest test este o investigatie foarte usoara, rapida si nedureroasa, menita sa depisteze si sa trateze din timp afectiuni ale cancerului de col uterin. Practic, el trebuie facut o data pe an si consta in prelevarea de celule de la nivelul colului, care urmeaza sa fie analizate la microscop. Desi cancerul de col uterin poate fi prevenit prin efectuarea acestui test anual, multe femei ajung sa se imbolnaveasca si chiar sa moara, pentru ca nu au facut la timp sau poate niciodata acest test. Aproape 60% din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin, una dintre cele mai comune cauze ale mortii la femei, nu au efectuat Testul Papanicolau in ultimii 5 ani de la diagnostic.
Ce mai trebuie să știi despre Testul Papanicolau?
– Trebuie facut anual de toate femeile de peste 21 de ani sau care si-au inceput viata sexuala de 3 ani;
– Trebuie facut la minim o saptamana dupa menstruatie, pentru ca sangele menstrual sa nu afecteze rezultatele;
– Trebuie ca inainte cu 24 de ore de examinare sa nu ai contact sexual, sa nu faci dus vaginal si sa nu folosesti produse intime vaginale.
Mai multe informații despre Testul Papanicolau le poți afla în timpul consultației la medicul tău ginecolog de la Centrul Medis.
Testul se poate face chiar aici și costă 50 lei, plus consultația aferentă. Te așteptăm pentru programări și informații la numerele 0741.111.933 sau 0232.221.515!