Chirurgia laparoscopica numita si chirurgie minim invaziva sau celioscopie este o tehnica chirurgicala moderna in care operatiile intraabdominale se efectueaza prin incizii mici (de obicei 0.5-1.5 cm), spre deosebire de inciziile mari necesare in chirurgia clasica (laparotomie).

Laparoscopia diagnostica este utilizata pentru evaluarea pelvisului in durerile acute sau cronice, sarcinii ectopice, endometriozei, torsiunii anexiale sau in alta patologie chirurgicala. In functie de aspectele constatate acestea se pot rezolva tot pe cale laparoscopica. Daca se ridica suspiciunea unei malignitati se pot efectua pe aceasta cale biopsii din zonele suspecte. Pentru evaluarea permeabilitatii tubare se injecteaza un colorant cu ajutorul unei canule plasate intrauterin si se vizualizeaza pasajul acesteia la nivelul trompelor uterine.

Avantajele chirurgiei laparoscopice vin in principal din caracterul minim invaziv al acesteia ceea ce duce la o agresiune mult mai mica asupra organismului cu scaderea in intensitate a durerii postoperatorii si de aici scaderea medicatiei, risc infectios redus, durata de spitalizare redusa unele interventii pot fi efectuate cu internare de zi, vindecare mai rapida si cu rezultat estetic bun, mobilizarea mai rapida postoperator, scaderea complicatiilor intra si postoperatorii.