Inainte sa iti explicam ce inseamna Testul Papanicolau, vrem sa impartasim cu tine o curiozitate pe care nu foarte multa lume o cunoaste. Testul despre care vorbim astazi a fost inventat de fapt de medicul roman Aurel Babes, in 1927. Un an mai tarziu, medicul grec Georgios Papanikolaou a perfectionat testul, iar in 1943 l-a introdus in practica medicala curenta cu numele sau. In medicina romaneasca, vei intalni testul cu denumirea ”Babes-Papanicolau”, ca o apreciere corecta a meritelor lui Aurel Babes din partea medicilor romani.

De ce trebuie sa faci Testul Papanicolau?
Sa stii ca acest test este o investigatie foarte usoara, rapida si nedureroasa, menita sa depisteze si sa trateze din timp afectiuni ale cancerului de col uterin. Practic, el trebuie facut o data pe an si consta in prelevarea de celule de la nivelul colului, care urmeaza sa fie analizate la microscop. Desi cancerul de col uterin poate fi prevenit prin efectuarea acestui test anual, multe femei ajung sa se imbolnaveasca si chiar sa moara, pentru ca nu au facut la timp sau poate niciodata acest test. Aproape 60% din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin, una dintre cele mai comune cauze ale mortii la femei, nu au efectuat Testul Papanicolau in ultimii 5 ani de la diagnostic.

Ce mai trebuie sa stii despre Testul Papanicolau?
– Trebuie facut anual de toate femeile de peste 21 de ani sau care si-au inceput viata sexuala de 3 ani;
– Trebuie facut la minim o saptamana dupa menstruatie, pentru ca sangele menstrual sa nu afecteze rezultatele;
– Trebuie ca inainte cu 24 de ore de examinare sa nu ai contact sexual, sa nu faci dus vaginal si sa nu folosesti produse intime vaginale.

Mai multe informatii despre Testul Papanicolau le poti afla in timpul consultatiei la medicul tau ginecolog de la Centrul Medis.

Testul se poate face chiar aici si costa 50 lei, plus consultatia aferenta. Te asteptam pentru programari si informatii la numerele 0741.111.933 sau 0232.221.515!